Vi er rett og slett helt avhengig av varmepumpene på alle punkter

Venke Halstvedt i Proff1 Montasjemateriell, er utvilsomt takknemlig for investeringen de la i installasjon av varmepumper i sine lokaler på Kilen i Tønsberg. Endelig slipper hun å børste sot fra oljefyren av klær og produkter før hun åpner butikken.

De store, åpne industrilokalene Proff1 har etablert seg i, er dekket av store vindusflater og gjør temperaturregulering til en utfordring for de ansatte. Tidligere var de avhengig av lag på lag med klær på vinterstid, og ekstra vifter for å kjøle ned lokalet på sommerstid. 

I dag slipper Halstvedt å bekymre seg for skyhøye strømregninger, takket være turen over veien til deres gode nabo Pelles Verksted. De dyktige ansatte som jobber hos Pelles har per i dag montert opp flere varmepumper i det svært romslige næringsbygget. 

Startet med to pumper og doblet bare et år etter

I 2019 hadde Halstvedt sett seg lei på å børste sort sot av arbeidstøyet og produktene i butikken før de åpnet for dagen. I tillegg til dette stilte nye prisnivåer på strøm helt nye krav til bedriften. 

– Først og fremst har vi jo sett en helt vill økning i strømprisene gjennom det siste året. Det alene hadde satt oss helt ut av business, dersom vi ikke tok grep for å begrense forbruket, forteller Halstvedt. 

Industribygget består i dag av en stor og åpen lagerbygning med diverse maskiner, utstyr og verktøy til profesjonelle håndverkere, samt en noe mindre del med verneutstyr og arbeidsklær. Lokalet er delt opp gjennom men en smal gang fører kundene mellom de to delene. 

– Vi installerte to store varmepumper i lagerlokalet allerede i 2019, og var så fornøyde med endringene det førte til både i luftkvalitet men også med tanke på muligheten til å regulere temperaturen både på sommer og vinter, forklarer Halstvedt. 

I 2020 investerte de i ytterligere to varmepumper, denne gangen for plassering i den minste delen av lokalet. Disse fire varmepumpene holder luften ren, temperaturen jevn og strømforbruket nede, noe som stilte til alle kravene Proff1 hadde til endringen. 

En kompetent partner i nabobygget

Området på Kilen i Tønsberg består av svært mange store og små bedrifter. Rett ovenfor hverandre ligger Proff1 Montasjemateriell og Pelles Verksted, noe som har ført til et fruktbart gjensidig forretningsforhold gjennom flere år. 

Derfor var valget av leverandør av varmepumpene et enkelt valg for Proff1, og et de slett ikke har angret på i etterkant. Halstvedt forteller også at hun selv har vært kunde av Pelles Verksted privat, og visste at hun ville få svært god behandling hos ekspertene. 

– Pelles Verksted har først og fremst ekstremt god service, leverer veldig gode produkter av høy kvalitet og oppfølgingen vi har fått underveis har vært helt enestående. Vi får jevnlig service på pumpene og skulle det mot formodning være noe galt, er de på plass med en gang!

Videre forteller Halstvedt om en nøyaktig og skreddersydd løsning for deres særegne bygning. 

– Da vi startet prosessen, kom en ansatt fra Pelles over for å vurdere og finne den beste løsningen for vårt litt unormale lokale. I motsetning til i de fleste private boliger, er det snakk om mye høyde og mye kvadrat, noe som stiller større krav til varmepumpen. 

En servicetekniker fra Pelles, målte og beregnet før de sammen kom frem til en løsning og plassering av pumpene som ville bidra til at hele lokalet fikk tilførsel av frisk og filtrert luft. Løsningen ble skreddersydd etter Proff1 sitt utgangspunkt, noe Pelles teknikere gjør ved en hver installasjon. 

Jevn strøm av både kunder og god luft

De to siste pumpene ble montert opp i 2020, og i dag brukes alle fire pumpene kontinuerlig. Dette er med på å motvirke såkalte energitopper, altså tidspunkter der det benyttes mer strøm enn resten av dagen. Dette er noe av det som ofte driver strømregningen høyere enn nødvendig. 

– Hos oss går pumpene automatisk, noe som gjør at vi til enhver tid har frisk og ren luft i lokalet. Vi slipper å komme til iskaldt lokale og måtte bruke masse tid på oppvarming når vi åpner butikken, eller å måtte lufte i flere ender av bygget om sommeren. 

Med vedlikeholdsavtalen fra Pelles, kan de ansatte ved Proff1 sove godt om natten. Vedlikeholdsavtalen går ut på at en servicetekniker fra Pelles jevnlig kommer for å gjennomføre det nødvendige vedlikeholdet av varmepumpen. 

Halstvedt bekymrer seg aldri for varmepumpenes tilstand og forklarer at den automatiske reguleringen av temperaturen gjør at selv sene kvelder på kontoret nå er fornøyelig. 

De automatiske innstillingene og den generelle bruken av varmepumpen er noe hun og de andre ansatte i butikken har fått og fortsatt får god veiledning på. Gode råd sitter løst hos de dyktige ekspertene hos Pelles Verksted. 

– Akkurat på service og personlig oppfølgning er Pelles Verksted helt enestående. Vi fikk alle opplæring i hvordan vi bruker og best utnytter varmepumpene når de ble installert og lurer vi på noe er de aldri lenger enn en telefon unna, avslutter Halstvedt.